Waarom de nieuwe of beste banden achteraan monteren?

Heeft u wagen voor- of achterwielaandrijving? Het maakt niet uit. Wij adviseren u altijd om de nieuwste of beste banden op de achteras te monteren. Dat creëert meer veiligheid in onverwachte en lastige situaties zoals een noodstop of scherpe bocht. Vooral op een natte ondergrond!

 

Talrijke testen hebben het aangetoond

  • Het is veel makkelijker om de vooras onder controle te houden dan de achteras. De vooras is de stuuras.
  • Het wegglijden van de vooras in een bocht voelt u veel sneller dan het wegglijden van de achteras.

Nieuwe banden, nieuw gedrag van de wagen

Wanneer u de nieuwe banden op de vooras monteert, zal het gedrag van de wagen veranderen. De slijtageverhouding tussen voor- en achteras wordt namelijk omgekeerd. Als bestuurder komt u dus voor een verrassing te staan. Want u bent gewend dat de auto aan de voorkant minder grip heeft.

Op een gladde weg zal de achterkant eerder wegglijden dan de voorkant van de auto. Alleen ervaren bestuurders kunnen gepast reageren in deze bedreigende situatie. Omdat de achteras veel moeilijker te controleren is dan de vooras.

Wanneer u de nieuwe banden op de achteras monteert, blijft het gedrag van de auto ongewijzigd omdat de slijtageverhouding niet veranderd is. De grip van de achteras wordt beter. Eventueel wegglijden in een bocht zal dus op de vooras gebeuren. Als bestuurder kunt u uw auto zonder problemen onder controle houden en besturen. Dit doet u door gas los te laten en door het stuur met de bocht mee te draaien.