De juiste bandenspanning

Autobanden met een te lage druk verhogen je brandstofverbruik, een te hoge druk in de autobanden zorgt voor een verminderd rijcomfort, aangezien de verende werking van de autobanden vermindert. Wanneer je bandenspanning te laag of te hoog is kan dat zorgen voor een slijtage aan de autoband, verhoogd brandstofgebruik en kan zelfs leiden tot een klapband.

Hoe frequent voer je een bandenspanning controle uit?

Controleer minimum om de 2 maanden de bandendruk van uw voertuig. Vertrek je op reis met de wagen, onderneem je een lange rit of vervoer je een lading met bepaald gewicht, dien je de bandenspanning voor vertrek best nog eens na te kijken. Controleer ook regelmatig de staat van je reservewiel.

 

Wanneer voer je best een controle van je bandenspanning uit?

Je bandenspanning controleren dient koud te gebeuren. Je wagen moet minstens twee uur stilstaan vooraleer je de bandenspanning nakijkt of je moet minder dan 3km gereden hebben tegen een normale snelheid, bijvoorbeeld bij het rijden naar de bandencentrale of het tankstation voor het controleren van je bandenspanning. Heeft je wagen nog geen 2 uur stilgestaan dan is het aangeraden 0.3 bar toe te voegen aan de voorgeschreven bandenspanning.

 

Hebben winterbanden een andere bandenspanning nodig?

Het is niet nodig voor winterbanden een andere bandendruk toe te passen dan voor de traditionele zomerbanden.  Belangrijk is dat u elke maand de bandenspanning controleert als deze koud zijn.

 

Kies je voor lucht of stikstof voor het oppompen van je autobanden?

Bij ons is het mogelijk om de banden op te pompen met lucht of stikstof.
Stikstof biedt verschillende voordelen:

  • Banden gevuld met stikstof worden minder snel warm
  • Stikstof heeft een uitdovende werking bij vuur/brand
  • Banden gevuld met stikstof zouden minder snel verslijten en zouden langer de gewenste bandenspanning behouden, waardoor je brandstofverbruik constant blijft.

De juiste bandendruk vind je: in autohandleiding of aan de binnenkant van je tankklep of deur.

Bel ons voor wat meer informatie

Welke bandendruk moet u toepassen?
Wij geven graag de nodige inormatie