Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde wegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten. In veel wintersportgebieden geldt in bepaalde omstandigheden een verplichting sneeuwkettingen te gebruiken.  Een rond blauw bord met een sneeuwketting erop geeft de verplichting aan.

Geen vervanging voor winterbanden

Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor normale droge wegen en kunnen daarom winterbanden niet vervangen. Op bergwegen kan het daarnaast nog nodig of zelfs verplicht zijn om sneeuwkettingen te monteren.

Sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Op vierwiel aangedreven auto's kunnen ze meestal het best om de voorwielen, maar best controleer je wat in het instructieboekje van de wagen beschreven wordt.

 Wanneer men op zomerbanden rijdt is het trouwens zo dat men voor langere ritten verplicht is in de koffer sneeuwkettingen mee te nemen. 
Voor voertuigen met sneeuwkettingen is de aangeraden snelheid maximum 50 km/uur. 

(Informatie bron en afbeelding: Continental)
 

 

Bord Sneeuwkettingen 2

De verplichting om kettingen te gebruiken op bepaalde wegen wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord ( zie hiernaast).

  • De regel is van kracht oa in de Alpen (Frankrijk, Zwitserland, Italië, Oostenrijk) evenals in vele andere landen waar het rijden op sommige wegen gevaarlijk kan zijn zoals in Duitsland, Tsjechië, Spanje, Polen...
  • In Noorwegen, Zweden en Finland is het voldoende dat men sneeuwkettingen aan boord heeft zodat deze kunnen gemonteerd worden als het nodig is.

Indien u de verplichting niet naleeft is er een risico tot boete of zelfs mede aansprakelijkheid bij een ongeval.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk:

Bij winterse omstandigheden is het verplicht kettingen te gebruiken als de auto geen winterbanden heeft.  Het wegdek mag daarbij niet beschadigd worden, dus de weg moet bedekt zijn met sneeuw of ijs.

Het gebruik of het aan boord hebben van kettingen is verplicht indien dat aangegeven wordt met een verkeersbord in de periode 1/11 tot 15/04.  De maximumsnelheid is 50km/h.

Winterbanden is verplicht bij winterse omstandigheden van 1/11 tot 15/04.

Sneeuwkettingen in Duitsland:

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan, soms zelfs in sommige gebieden verplicht als het verkeersbord het aangeeft.  Deze verplichting is in Duitsland ook van toepassing voor 4x4 wagens.

Winterbanden is enkel verplicht bij winterse omstandigheden en een winterband moet niet alleen de m+s markeing hebben maar ook het snowflake symbool.  De minimum profieldiepte vd winterband is 4mm.!

Sneeuwkettingen in Frankrijk:

Deze zijn verplicht wanneer het blauwe verkeersbord met de afbeelding van een autoband het aangeeft.  Dit verkeersbord kan ook voorzien van de volgende tekst: " Pneus à neige admis" Dit betekend dat winterbanden gebruikt mogen worden ipv sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen in Italië:

Er bestaat in Italië geen algemene verplichting tot het gebruik van sneeuwkettingen.  Wel is er een aantal wegen waarop de kettingen in bepaalde periodes verplicht zijn.  Winterbanden kunnen ook verplicht zijn in bepaalde regio's mits aanduiding via een verkeersbord. Uitzondering: !!! 
Van 15 oktober tot 15 april is het in de Aostavallei en op de Brenner autobahn A22 verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. 

Sneeuwkettingen in Luxemburg:

Het gebruik is toegestaan maar niet verplicht.

Winterbanden is verplicht bij winterse omstandigheden.  Bij het negeren van de verpichting wordt aangemaand onmiddelijk winterbanden te laten monteren en een boete te betalen. De boete bedraagt +/- 75€.

Sneeuwkettingen in Zwitserland:

Kettingen zijn verplicht als de toestand van de weg het noodzakelijk maakt.  Verplicht gebruik wordt aangegeven met het verkeersbord.  De max snelheid is 50km/u.  Het gebruik van ketiingen in tunnels is verboden zoals de St-Gottard tunnel.

In Zwitserland is er geen wettelijke verplichting voor winterbanden maar er wordt wel een boete toegepast als u het verkeer hindert met zomerbanden bij winterse omstandigheden.